De Librije wederom bovenaan in 45ste editie van restaurantgids Lekker500

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire en inspirerende koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. Ook de nummers 2 en 3 zijn hetzelfde als vorig jaar. Dit meldt Pijper Media.

Op de tweede plaats landt de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder dat de gehele Top-3 bestaat uit koppels die samen ondernemen.

Lekker Jubileum

Lekker500 bestaat 45 jaar en wordt ook wel dé restaurantgids van Nederland genoemd. De ranking wordt niet voor de bühne gemaakt, maar gaat op inhoud en elk restaurant wordt nauwkeurig getoetst op kwaliteit. Ook dit jaar stuurde Lekker haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw uit in het Nederlandse culinaire landschap, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waaronder 49 restaurants die voor het eerst in de gids belanden. 

Stijgers en dalers

Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. 

Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.

De 2023-editie van Lekker500 met maar liefst 292 pagina’s ligt op 1 november 2022 in de winkel voor €18,99 en is ook te bestellen via lekker.nl/bestel.

Door: Nationale Horecagids