Effecten coronamaatregelen weinig gemonitord en geëvalueerd door overheid

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Er is nog altijd te weinig bekend over de effecten van coronamaatregelen zoals de mondkapjesplicht en de avondklok. Dit concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een tweede rapport. Deze gaat over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Dit meldt NOS.

In het onderzoek is er gekeken naar de periode tussen september 2020 en juli 2021. in deze periode voerde het kabinet vergaande en soms omstreden maatregelen in. In december 2020 kwam er bijvoorbeeld een lockdown, waardoor onder andere de horeca moest sluiten. Een maand later kwam de avondklok, die uiteindelijk drie maanden duurde.

Nauwelijks geëvalueerd

Volgens de OVV waren de effecten voor het invoeren van de maatregelen al onzeker en bleef dit in stand doordat het kabinet de effecten daarna nauwelijks heeft gemonitord en geëvalueerd. De raad adviseert de overheid daarom om hier meer kennis over op te bouwen, zodat er bij toekomstige pandemieën betere afwegingen gemaakt kunnen worden over eventuele maatregelen.

Ander rapport

In het eerste rapport over hetzelfde onderwerp, maar dan over de eerste maanden van de pandemie, pleitte de raad al voor meer inzicht in de effectiviteit van de coronamaatregelen. Op dat moment waren de maatregelen die als meest omstreden worden gezien, zoals de avondklok, echter nog niet ingevoerd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer