Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Met de bizarre energieprijzen is dit het moment om energie te besparen. Dit zijn drie tips voor de horecabranche om dit te kunnen doen. Dit meldt Entree Magazine.

Keukenapparatuur

Als de keuken open gaat, worden vaak alle apparaten meteen ingeschakeld: de ventilatie, ovens en verlichting bijvoorbeeld. Daar valt volgens Entree Magazine meer op te besparen dan vaak wordt gedacht. Door de gaspitten na gebruik uit te zetten, kan al tien procent van het volledige gebruik bespaard worden. Dit geldt ook voor grills, ovens, warmhoudplaten en andere kookplaten. De frituurpan afdekken als het even niet meer wordt gebruikt, kan er overigens ook voor zorgen dat het energieverbruik wordt verminderd.

Een vaatwasser op eco-stand gebruiken, betekent dat er restwarmte wordt gebruikt om de vaat te drogen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar het stand-by verbruik van apparatuur. Dit zijn namelijk sluipverbruikers. Als deze na sluitingstijd helemaal worden uitgezet, dan kunnen er kosten worden bespaard.

Verlichting

Hoewel led-balken bij de aankoop duurder zijn, zijn zij wel goedkoper in het energiegebruik. Dit komt doordat ze wel 85 procent zuiniger zijn dan een conventionele gloeilamp. Hierdoor verdient de aankoop zich al snel terug. Als er nieuwe lampen aangeschaft moeten worden, dan is het het dus waard om dit te onthouden.

Soms zijn er lichten die onnodig of per ongeluk blijven branden. Zo’n foutje kost al snel enkele euro’s. Om dit te voorkomen, is het handig om gebruik te maken van bewegingssensoren. Hierdoor kan er wel tot 30 procent energie bespaard worden, ondanks dat de sensor zelf ook een beetje energie gebruikt.

Tochtbestrijding

Een luchtgordijn is een goede oplossing om tocht te bestrijden. Zo’n apparaat blaast namelijk lucht naar beneden en scheidt op deze manier de lucht buiten en binnen. Wellicht is dit je al vaker opgevallen bij winkels. Het ‘gordijn’ blaast namelijk warme lucht, waardoor de kou buiten gehouden wordt. En andersom ook. Als het ‘gordijn’ koude lucht blaast, wordt de warme lucht buiten gehouden: ideaal voor in de zomer. Het voordeel van zo’n ‘luchtgordijn’ is dat er een stabiele temperatuur gecreëerd kan worden in de zaak. Op deze manier bespaar je energiekosten én is het prettiger voor de gasten.

Daarnaast is het verstandig om tussendeuren te sluiten. Dit scheelt warmte: en dus ook energie. Door deurdrangers neer te zetten, zullen de deuren automatisch sluiten. Deze zijn betrekkelijk goedkoop én eenvoudig te installeren.

Het plaatsen van tochtstrips is een makkelijkere oplossing voor tocht. Met name in oude panden zijn er al snel kieren en naden waar veel tocht (en vocht) door kan komen. Dit is makkelijk op te lossen door deze kieren te dichten met tochtstrips. Maak vooral een rondje door de zaak en bekijk alle kozijnen, leidingen, brievenbussen e.d.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer