Restaurant Pesca verdeelt winst onder medewerkers: een afwasser krijgt evenveel als een bedrijfsleider

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Met de huidige problematiek op de arbeidsmarkt rondom het personeelstekort wordt het steeds duidelijker dat het van groot belang is om niet alleen personeel aan te trekken, maar ook vooral het huidige personeel te behouden. Dit kan bijvoorbeeld met een relatief simpele winstdeling, maar ook met daadwerkelijk mede-eigenaarschap. Dit meldt Misset Horeca.

Restaurant Pesca begon in 2018 met een winstdeling. Nog altijd wordt 7 tot 11 procent van de winst van het bedrijf verdeeld onder de medewerkers. Hier hebben zij recht op zodra zij een jaar of langer in dienst zijn. Hoeveel de werknemer krijgt, ligt aan het aantal uren dat diegene maakt. Het staat los van iemands functie.

Iedere functie even belangrijk

Een afwasser krijgt dus evenveel van de winst als een bedrijfsleider. Met de winstdeling wil de horecaeigenaar Sven Sallaerts laten zien dat iedere functie even belangrijk is.

Statement maken

De ondernemers van het restaurant wilden vier jaar geleden al een statement maken dat de branche zou veranderen. Tegen Misset Horeca hadden zij gezegd dat zij hoopten dat andere ondernemers in de horecasector zich realiseren dat de branche aan het begin staat van een nieuw tijdperk. De ondernemers waren ervan overtuigd dat er grote problemen zouden komen als er geen actie ondernomen werd. Er is echter nooit massaal navolging van de werkwijze van Pesca gekomen.

Wereld van hospitality moet veranderen

Toch verdeelt Pesca nog altijd een deel van de winst onder de medewerkers. De eigenaren van het restaurant zijn overtuigd dat het nut heeft. De ondernemers geven aan dat zij nog steeds van mening zijn dat de wereld van hospitality verder moet veranderen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer