Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Veel horecaondernemers reageren opgelucht als zij een stagiair krijgen. Logisch in een tijd waar iedereen schreeuwt om personeel. Maar wie het horecavak weer écht op de kaart wil zetten en jongeren wil behouden voor de sector, die moet het toch echt anders aanpakken. Dit meldt Entree Magazine.

Het aantal jongeren dat voor een horecaopleiding kiest, loopt al jaren terug. Dit heeft te maken met het negatieve imago van de branche: hoge werkdruk, lange dagen en lage salarissen. Jeroen van den Heuvel is docent bij het Koning Willem I College in Cuijk en pleit ervoor dat ondernemers laten zien hoe mooi het vak is. Hij is van mening dat ondernemers de mbo’ers moeten omarmen en de kans moeten grijpen om hun passie voor het vak over te brengen aan de stagiairs. Wat wel belangrijk is volgens Van den Heuvel is dat de stagiairs niet al nieuwe zelfstandige werknemers behandeld moeten worden, want dat zijn zij niet.

Bijstellen van verwachtingen

Veel horecaondernemers worstelen op dit moment met de bezetting in hun zaak. Van den Heuvel geeft aan dat het begrijpelijk is dat zij linksom of rechtsom de gaten in hun roosters willen invullen, maar dat het belangrijk is om dit niet te doen met de mbo’ers. Zij zijn alleen gewend om op school te koken en fouten te mogen maken, maar het echte werk moeten zij nog altijd leren in de praktijk bij de horecaondernemer tijdens hun stage. Van den Heuvel ziet helaas dat dat besef nog vaak ontbreekt bij ondernemers. Regelmatig krijgt hij als opleider te horen van de ondernemers dat de stagiair ‘nog niks kan’.

Leermeesters in spagaat

Van den Heuvel erkent dat ook de leermeesters in een spagaat zitten. Want het personeelstekort zorgt voor een hoge werkdruk in de keuken, waardoor leermeesters nauwelijks meer de tijd hebben om hun studenten goed te begeleiden. Daar wringt de schoen, vindt de opleider. Want er moet geïnvesteerd worden als de ondernemers deze jongeren willen behouden in de horecasector.

Concreet betekent dit volgens de opleider dat er tijd vrijgemaakt moet worden en dat de student op een adequate manier worden begeleid. Als dit niet wordt gedaan en de stagiairs moeten vanaf een meteen meedraaien, dan gooien de mbo’ers al snel de handdoek in de ring. Ze stoppen mogelijk helemaal met de opleiding. Van den Heuvel is van mening dat dit moet worden voorkomen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer