Uitbuiting in Groningsen horeca en wantrouwen naar Arbeidsinspectie

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Er wordt onderzoek gedaan door de Arbeidsinspectie naar ernstige benadeling van vreemdelingen. Ook vreemdelingen die werken in de Groningse horeca zijn in een zekere mate gedupeerd. Minister Van Gennip heeft dit geschreven in een reactie op vragen van Kamerlid Van Kent (SP). Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Ernstige benadeling is het overtreden van arbeidswetten voor arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, minimumloon en legaal werk. Als een vreemdeling ernstig wordt benadeeld, dan gebeurd dit door de werkgever.

Uitbuiting vreemdelingen

Het Dagblad van het Noorden schreef eerder een artikel over de uitbuiting van vreemdelingen. Op basis van het artikel stelde Van Kent Kamervragen. De minister wil dat het mogelijk wordt om in dit soort situaties werkgevers strafrechtelijk te vervolgen. Dat is op dit moment nog niet mogelijk. Dat komt doordat de definitie van arbeidsuitbuiting op dit moment zo beperkt is, dat maatschappelijk ongewenste situaties niet of niet voldoende kunnen worden aangepakt in het strafrecht.

Controles in Groningse horeca

Samen met een aantal andere toezichthouders heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie recent een aantal controles gedaan in de Groningse horeca. Hierbij is geconstateerd dat de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon overtreden is. De minister geeft daarbij aan dat er tijdens de controle echter geen aanwijzingen zijn gevonden van ernstige benadeling.

Wantrouwen over Arbeidsinspectie

Van Kent is wantrouwig over de slagkracht van de Arbeidsinspectie. De inspectie heeft namelijk zelf aangegeven het werk niet meer aan te kunnen. Het Kamerlid vindt dat de minister zo snel mogelijk moet ingrijpen en dat er meer inspecteurs moeten worden aangesteld. Het blijkt namelijk zo te zijn dat er op Schiphol al twaalf jaar lang niet is gecontroleerd.

De uitbuiting van de vreemdelingen werden gesignaleerd in het rapport ‘Groningse Praktijken’ dat een beeld heeft gegeven van de ondermijning van de leefbaarheid van de stad door criminaliteit.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer