Horeca in Den Haag de dupe: er wordt gemeten met dubbele maten

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Horecaondernemers die hun zaak hebben aan de Veenkade in het centrum van Den Haag zitten met hun handen in hun haren. Zij zien hun complete omzet wegvallen. Dit komt doordat er werkzaamheden plaatsvinden aan tramlijn 16, waarbij er flinke geluidsoverlast komt kijken. Niemand wil meer op de terrassen komen zitten of komen eten. Dit meldt Omroep West.

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag geeft aan dat het geluid oorverdovend is. Ondernemer Joris van der Poel en zijn collega Erwin Unger geven aan dat het niet te doen is en dat zij veel last ervan hebben.

Geluidwerende schermen werken niet

De werkzaamheden aan de tramlijn vinden plaats van 's ochtends vroeg tot in de avond. Dat dit deel van het centrum nu moeilijk te bereiken is, is nog tot daar aan toe. Maar de enorme geluidsoverlast die daarbij komt kijken, maakt alles nog erger. De dubbele rij geluidwerende schermen om de bouwplaats heen helpt niet.

Wanhoop nabij

Ondernemers zijn de wanhoop nabij. Augustus is een belangrijke maand voor de horeca, maar bijna niemand wil meer een hapje eten of drinken bij de ondernemers aan de Veenkade. Het kost klauwen met geld, geeft Van der Poel aan. Daarnaast krijgt iedereen er gehoorschade van, aldus de ondernemer.

Meten met dubbele maten

Daarbij komt ook nog een extra frustratie. Raadslid Sluijs heeft namelijk het volume van het geluid gemeten en deze komt uit boven de honderd decibel. Als een horecazaak boven de vijftig decibel gaat, volgen er boetes van duizenden euro's. Bij het doorzetten van de geluidsoverlast wordt de zaak gesloten, aldus Sluijs. Maar de werkzaamheden gaan hier al dagen lang achter elkaar door met meer dan honderd decibel.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer