Zijn er eigenlijk wel zoveel horecazaken in Amsterdam als het lijkt?

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Amsterdam telt steeds meer horecazaken. De vaste horecabezoeker is dit vast al opgevallen. Over welke aantallen spreken we eigenlijk? Dit meldt Indebuurt Amsterdam.
Tien jaar geleden had je als horecabezoeker de keuze uit 496 lunchrooms en 155 gespecialiseerde koffiezaken. Vijf jaar geleden zijn deze aantallen al gestegen naar 796 en 239. Inmiddels stond de teller in juli dit jaar op 459 lunchplekken en 274 gespecialiseerde koffietenten in Amsterdam.
 
Er is dus sprake van een afname van het aantal lunchplekken ten opzichte van tien en vijf jaar geleden. Wel zijn er door de jaren heen steeds meer gespecialiseerde koffiezaken bijgekomen in de hoofdstad.
 
Zijn de besproken aantallen eigenlijk hoog? Omgerekend zijn er 8,3 lunchrooms en koffietenten per 10.000 inwoners van Amsterdam. In Utrecht is dit 5,4 per 10.000 inwoners. Vergeleken met die stad is het dus in ieder geval veel.

Corona-effect

De afgelopen twee jaar moesten meerdere horecazaken echter de deuren sluiten. Ook was een groot deel alleen open voor het afhalen van eten en drinken. Maar als we naar het totaalplaatje kijken, kan er wel gesteld worden dat het aantal lunchrooms en koffiezaken is gegroeid. 
 
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer