Kabinet wil werken lonender maken, minimumloon stijgt naar 13,18 euro

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het minimumloon zal voor het eerst sinds de invoering ervan in 1969 gaan stijgen. Het kabinet wil werken lonender maken. Dit meldt Salaris Van Morgen.

Vanaf volgend jaar wordt het minimumloon stapsgewijs verhoogd. Alle uitkeringen die aan het minimumloon zijn gekoppeld, zullen ook worden verhoogd. Het gaat hierbij om de AOW, de Wajong en de bijstand. Dit is in de Voorjaarsnota besloten.

Stijging over drie jaar

In totaal zal het minimumloon de aankomende drie jaar stijgen naar een totaal van 7,5 procent in 2025. Ieder jaar zal op 1 januari het loon met 2,5 procent stijgen. Daarmee komt het uiteindelijk op een bruto uurloon van 13,18 euro uit.

Hoge inflatie

Het kabinet heeft besloten de verhoging eerder in te zetten vanwege de hoge inflatie. Daarom stijgt het loon in 2023 al naar 11,94 euro bruto per uur, bij een 36-urige werkweek.

Meer loonstijgingen

Vanaf 1 januari 2024 zullen alle minimumloonverdieners hetzelfde bruto loon per uur ontvangen. Arbeidskrachten die in een sector werken waar normaal gesproken meer dan 36 uur per week wordt gewerkt en een minimumloon wordt verdiend, zullen hun uurloon naast de andere stijging ook zien stijgen. Dit komt door de invoering van een wettelijk minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer