Horeca wil geen Franse arbeidsmigranten, want ze zijn geen heropvoedingskamp

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Minister Van Gennip heeft het plan om jonge arbeidsmigranten uit de Franse voorsteden naar Nederland te halen. Het zou een manier zijn om het personeelstekort in de sectoren op te lossen. Diverse Brabantse steden zien niets in het idee. Dit meldt Omroep Brabant.

Ook in de Brabantse horeca is de vraag naar nieuw personeel groot. Veel ondernemers hebben moeite om de zaak draaiende te houden. Toch wil dat niet zeggen dat ze alles maar aanpakken wat hen wordt aangedragen.

Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet niets in het idee om de Franse arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Bakker vindt dat het de taak is voor de Franse overheid om de ‘probleemjongeren’ op het rechte pad te brengen en niet voor de Nederlandse horeca.

Het plan van de minister heeft namelijk ook een idealistisch tintje, want werken in ons land zou de Franse jongeren uit de problemen houden. In Frankrijk kampt men met hoge jeugdwerkloosheid, met name in de voorsteden van bijvoorbeeld Parijs.

Heropvoedingskamp

Johan de Vos van KHN Breda vindt dat het belangrijk is om eerst zelf te kijken wat Nederland ‘nog in huis heeft’. Hij benoemt dat hij niet te beroerd is om de jongeren een kans te geven, maar vindt dat hij geen heropvoedingskamp heeft. De Vos vindt dat het een ondoordacht plan is en dat Nederland er ver van weg moet blijven, want ‘de Fransen spreken niet eens Engels’.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer