Nederland heeft 15 tot 20 procent te veel horeca volgens retailexpert

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Horecazaken die moeten sluiten door personeelstekort is eerder de regel dan een uitzondering. Volgens retailexpert Paul Moers heeft Nederland 15 tot 20 procent te veel horeca. Dit meldt De Volkskrant.

Ondernemer Hildo Makkes moet noodgedwongen zijn zaak Proeflokaal In den Uiver in Haarlem sluiten, omdat hij geen mensen kan vinden. Op dit moment werkt hij noodgedwongen zeven dagen per week, maar toch lukt het hem niet om zijn drie zaken overeind te houden.

Op het ‘Amsterdamse Rembrandtplein van Haarlem’ zijn vrijwel alle zaken in ieder geval een of twee dagen per week dicht. Iedere horeca ondernemer zoekt personeel. Volgens Makkes van der Deijl zou het ook lukken met vier medewerkers erbij, maar ook dat aantal wordt niet gehaald.

Studentenbaantje

Volgens Van der Deijl is het in Frankrijk een eer om te worden bediend door de hoofdkelner, maar in Nederland heerst er het beeld dat de horeca een werkgever is voor studenten die een baantje zoeken. De horecaondernemer erkent dat veel ondernemers de voorkeur hebben om zo jong mogelijke medewerkers aan te nemen, omdat ze goedkoop zijn. Maar dat heeft natuurlijk impact op de geboden service van de zaak.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer