Coronacrisis is toch niet zo rampzalig geweest voor horeca als eerder gedacht

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Tijdens de coronacrisis dachten de analisten dat de café-exploitanten, restauranteigenaren, hotels en pensions de zaak niet draaiende zouden kunnen houden. De horeca werd van alle sectoren immers het hardst getroffen. Toch blijkt nu dat de branche juist veel beter heeft gepresteerd in het afgelopen coronajaar dan voor de pandemie. Dit meldt Faillissementsdossier.

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), bleef tijdens zijn vele mediamomenten benoemen dat de horeca de klappen opving van het falende overheidsbeleid.

Niet rampzalig

Geen econoom zal ontkennen dat de anderhalvemetermaatregel, plotseling ingevoerde lockdowns en het coronatoegangsbewijs het uiterste heeft gevraagd van de horecabranche. Maar of het financiële effect daadwerkelijk zo rampzalig heeft uitgepakt, is twijfelachtig geworden na het verschenen rapport van SRA. Hieruit blijkt dat tweederde van de horecabedrijven juist een hogere winst heeft gedraaid tijdens het afgelopen coronajaar.

Winststijging

Bij een derde van de hotels, cafés en restaurants is er zelfs een winststijging van vijftig procent te zien, vergeleken met het jaar voor de coronacrisis. Gemiddeld gezien nam het aandeel van eigen vermogen ook met zes procent toe. In 2019 lag het nog op 36 procent en in 2021 kwam het uit op 42 procent.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer