15.000 ondernemers worden gedupeerd door enorme huurverhogingen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Ondernemers die in juli en augustus hun jaarlijkse huurverhoging krijgen, kunnen zomaar negen tot tien procent meer moeten betalen. Brancheverenigingen waarschuwen de ondernemers. Dit meldt het NRC.

De huur van bedrijfspanden kan worden geïndexeerd met de inflatie van de afgelopen vier maanden als richtpunt. Dat ligt in de meeste standaard huurcontract vast. Brancheverenigingen Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Bovag, MKB-Nederland en InRetail waarschuwen dat circa 15.000 ondernemers aankomende zomer deze ongeëvenaarde huurverhoging staat te wachten.

Kerninflatie

De verenigingen hebben in een brief bij verhuurders gepleit om ondernemers te ontzien. Zij hebben gevraagd om met de kerninflatie te rekenen in plaats van de consumentenprijsindex. In de kerninflatie zijn producten als energie en voedingsmiddelen die sterk schommelen in prijs niet meegenomen.

Eerlijker cijfer

Marcel Evers van InRetail licht toe dat het een eerlijker cijfer is, omdat de ondernemers al de kostenstijgingen voor energie betalen bij het verwarmen en verlichten van hun pand. Een extra huurverhoging zou dubbelop zijn. Evers realiseert zich echter dat zijn oproep juridisch weinig kans maakt.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer