Bedrijfsleven opnieuw speelbal van het wanbeleid van de overheid

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft afgelopen maandag de industrie opgeroepen om een alternatief te vinden voor papieren rietjes. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat het afschaffen ervan ervoor zorgt dat een keuzemogelijkheid voor de horeca komt te vervallen en dat het jammer zou zijn. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat papieren rietjes gevaarlijk zijn voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Kuipers heeft aangegeven dat producten van de rietjes de verantwoordelijkheid dragen.

Kuipers legt speelbal bij bedrijfsleven

Met de afschaffing van de plastic rietjes wordt de keuze voor de horeca hierdoor nog kleiner. KHN vindt het goed dat er alternatieven komen, maar plaatst daarbij de kanttekening dat deze wel veilig, functioneel en betaalbaar moeten zijn.

De brancheorganisatie vindt dat Kuipers het probleem bij de sector legt, waardoor het bedrijfsleven opnieuw de ‘speelbal van het wanbeleid van de overheid lijkt te worden’, aldus KHN.

Meldingen NVWA

Als iemand langdurig op zo’n rietje sabbelt, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een beperking doen, kunnen delen week worden en loslaten. Deze kunnen daarna terecht komen in de keel. In april kwamen er vierhonderd meldingen binnen bij NVWA over deze problematiek.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer