Langdurige zieken zorgen voor druk op arbeidsmarkt, horeca kent laag verzuim

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Door het stijgende aantal langdurig zieke werknemers wordt er extra druk gelegd op de arbeidsmarkt. Verzekeraar Nationale Nederlanden waarschuwde hier gisteren voor in een rapport over ziekteverzuim. De horeca kent een relatief laag verzuim. Dit meldt Business Insider Nederland.

Tijdens de afgelopen twee jaar met de corona pandemie liep het ziekteverzuim hoog op. De verwachting is dat het aantal werknemers dat arbeidsongeschikt is de komende jaren verder zal toenemen. Dit door de beroepsbevolking die steeds ouder wordt.

Hoge kosten

In totaal kostte het ziekteverzuim Nederland afgelopen jaar meer dan 18 miljard euro. Het aantal WIA-aanvragen van werknemers die arbeidsongeschikt zijn nam in 2021 met negen procent toe. Het aantal kwam uit op 78.590. Het UWV geeft aan de aantallen nauwelijks aan te kunnen.

Re-integratie

Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen van Nationale Nederlanden, vindt dat er meer moet worden ingezet op re-integratie van werknemers. En dat er moet worden voorkomen dat arbeidskrachten uitvallen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer