Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is de omzet in de horecabranche enorm gestegen. Het niveau van voor corona komt weer in zicht. Dit meldt NOS.

Momenteel staat de omzet in de horeca op 91 procent. De vergelijking wordt gedaan met het eerste kwartaal van 2019 toen er nog geen corona was. In de eerste drie maanden van dit jaar is de omzet met bijna tien procent gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor toen het nog flink daalde. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Restaurants en cafés

Nederlanders gingen 20,3 procent vaker naar restaurants en 15 procent vaker naar cafés. Ook nam het aantal bezoekjes aan fastfoodrestaurants en snackbars toe met 7,3 procent. Nederlanders lieten kantines en de catering wat meer links liggen in deze periode. Hierdoor daalde daar de omzet met 2,4 procent.

Hotels

Hotels hebben ook kunnen profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen. Dit in combinatie met uitzonderlijk zacht weer. De omzet voor hotels is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procent gestegen vergeleken met de drie maanden ervoor.

De vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is nog groter voor hotels. In dat geval is de omzet met bijna 175 procent gestegen vergeleken met de eerste drie maanden van afgelopen jaar. Toch is dit nog lang niet op het niveau van voor corona en nog altijd 22 procent lager dan in 2020.

Vertrouwen

De dip van de coronamaanden leek begin april bij veel horecaondernemers wat verdwenen te zijn. Zij zien de boel weer wat zonniger in dan voorheen, waarschijnlijk door het opheffen van de maatregelen en de sterkere economie. Het vertrouwen in de horeca is dan ook hoger dan in alle andere bedrijfstakken.

Het personeelstekort blijft echter wel een grote zorg voor de ondernemers in de horecabranche. Dit zorgt ervoor dat zaken niet zo vaak open kunnen als zij zouden willen. Ruim 43 procent van de horecaondernemers ziet dit als een belemmering voor hun bedrijfsvoering.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer