Horeca informeert niet voldoende over aanwezige allergenen in voedsel

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Bedrijven in de horeca, ambacht en retail informeren niet genoeg over aanwezige allergenen in voedsel. Dit constateert NVWA na een inspectie van ruim 5000 bedrijven op het gebied van allergenen naleving. Dit meldt Bakkerswereld.

De NVWA heeft 591 boetes uitgedeeld van 525 euro. Daarnaast heeft de inspecteur ook schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld, namelijk 3.399.

Horeca

Ruim 65 procent van de horecabedrijven die geïnspecteerd werden, heeft niet voldaan aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In totaal werden 3.196 bedrijven in de horeca, zoals hotels, restaurants en cafetaria’s, geïnspecteerd door de NVWA.

Ambacht en retail

Bij ambachtelijke bedrijven zoals ijssalons, bakkers en slagers, voldeed 51 procent niet aan de eisen. In die sector heeft de toezichthouder 1.910 bedrijven geïnspecteerd. Bij de retail bedrijven, zoals supermarkten en toko’s, kregen 471 bedrijven een inspectie. Hiervan voldeed 41 procent niet aan de eisen.

Schriftelijk of mondeling

De sectoren mogen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de allergenen schriftelijk of mondeling doorgeven. Bijvoorbeeld door middel van kaartjes in de vitrine of op de menukaart. En door aan te geven dat klanten terecht kunnen bij personeel voor vragen. Van de 5.577 bedrijven voldeden 3.256 niet aan de allergenen voorschriften.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer