Krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender. Hoe gaan we dit oplossen?

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Op 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender, maar hoe kan dit probleem worden opgelost? Dit meldt 1Limburg.

Volgens hoogleraar arbeidspsychologie Fred Zijlstra is er geen directe oplossing. Martijn van Helvert, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Limburg, beaamt dit ook.

Arbeidsuren

Nederlands werken weinig uren. Nergens anders in Europa wordt er zo weinig uren gedraaid als in ons land. Toch denkt Zijlstra dat meer uren gaan werken niet per se een oplossing is. Er moet gekeken worden naar wat haalbaar is. Werk vraagt tegenwoordig veel van mensen, wat erg intensief is. Niet iedereen kan gevraagd worden om 40 uur te gaan werken.

Van Helvert is het eens met Zijlstra. Volgens de voorzitter kan er wel meer maatwerk komen. Zo kan iemand die nu 16 uur per week werkt, gevraagd worden om binnenkort 24 uur te gaan werken.

Kinderopvang

Een aantal mensen, met name moeders, blijft volgens Zijlstra van de arbeidsmarkt vanwege de kosten van de kinderopvang. Deze ouders staan nu langs de kant, terwijl zij eigenlijk wel zouden kunnen werken. Volgens de hoogleraar verdient de groep ook de aandacht.

Werkdruk

Ruim één miljoen mensen in Nederland wordt buitenspel gezet door overspannenheid en werkeloosheid. Zijlstra geeft aan dat de lat voor een baan op de arbeidsmarkt tegenwoordig veel hoger ligt dan vroeger. De eisen die worden gesteld voor een functie zijn veel te hoog volgens de hoogleraar. Hij is van mening dat het werkenden ten goede komt als dit wordt veranderd, want het kán anders. Uitval kan hiermee voorkomen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer