Horecaeigenaren moeten uurloon van flexkrachten verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het is wijzer voor horecaeigenaren om het uurloon van hun flexkrachten te verhogen dan minder lang de zaak te openen. Dit zegt uitzendplatform Youbahn. Een hoger uurloon is aantrekkelijker voor sollicitanten, waardoor horecazaken makkelijker aan personeel zou komen. Uiteindelijk resulteert het volgens het uitzendbureau ook in een stijging van de omzet en winst. Dit meldt De Telegraaf.

Digitaal kan bijgehouden worden wat er gebeurt als het uurloon van een vacature omhooggaat. Ard Huininga, ceo van Youbahn, geeft aan dat de kans dat de plek wordt vervuld 90 procent is bij een uurloon van 17,50 euro. Als horecaeigenaren 14 euro bieden, dan is die kans 39 procent.

Te riskant

Veel horecaondernemers durven het niet aan om hun flexkrachten zulke hoge lonen uit te betalen. De schulden door de coronapandemie zijn immers vaak nog niet afgelost, waardoor zo’n lastenstijging al snel te riskant is. Volgens Huininga verandert dit snel. Met name de grotere hotelketens hebben al de eerste stap genomen door meer te betalen dan andere horecabedrijven.

Omzetberekeningen

Op het uitzendplatform Youbahn betaalt 95 procent van de bedrijven hun flexkrachten meer dan het minimumloon. Het bedrijf overtuigt ondernemers met kosten- en omzetberekeningen om dit te doen. Huininga geeft aan dat horecazaken een grote imagoschade krijgen als zij de deuren vaker sluiten of voortdurend onderbezet zijn. Als een klant voor de eerste keer voor een gesloten deur staat, hebben zij vaak nog begrip voor de situatie. Zodra dit vaker gebeurt, zullen de klanten naar de buren gaan en raakt het bedrijf hen voorgoed kwijt.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer