Migratieregeling voor Aziatische restaurants massaal misbruikt

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De speciale migratieregeling om Aziatische restaurants aan goede koks te helpen, wordt op grote schaal misbruikt. De IND heeft in vijf jaar tijd bijna zeshonderd vergunningen ingetrokken. Dit meldt het NRC.

De afgelopen decennia zijn er veel Aziatische horecazaken bijgekomen. Jaarlijks draaien zij 1,5 miljard euro omzet, aldus de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Aan goede koks was er een groot tekort, daarom bedacht minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) in 2014 het ‘wokakkoord’. Concreet betekende dit dat de branche vanaf dat moment koks uit Azië mochten invliegen.

Vergunningen afgepakt

Er was veel animo voor de regeling. In vijf jaar tijd werden ruim vijfduizend werkvisa verstreken, goed voor personeel voor zo’n tweeduizend restaurants. Hiervan werden in de loop van de tijd bijna zeshonderd ingetrokken met als piekjaar 2020, waarbij bijna 210 vergunningen werden afgepakt. De specifieke reden hiervan kan de IND niet precies achterhalen, maar voorbeelden zijn het gebruiken van valse certificaten en het niet (meer) werken bij het restaurant dat tijdens de procedure is opgegeven.

Meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer