Horeca is bang voor nieuwe opleving coronavirus en de gevolgen ervan

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Nadat Nederland twee jaar lang ‘op slot’ is geweest door het coronavirus, mag alles eindelijk weer. Toch heerst er onzekerheid bij horecaondernemers. In het najaar moeten zij een deel van de coronasteun terugbetalen. Daarnaast is er de angst dat corona terugkomt. Dit meldt RTV Oost.

De volle terrassen tijdens het mooie weer in de meivakantie laat de burger denken dat corona nooit heeft bestaan. Alsof de afgelopen twee pijnlijke jaren slechts een nachtmerrie waren. Toch is het wel echt gebeurd en ondervinden eigenaren van horecazaken nog altijd de gevolgen ervan.

Nieuwe opleving

Bart Ikink heeft een horecazaak in Oldenzaal. Hoewel hij optimistisch is, zit de angst dat het coronavirus opnieuw in het najaar opleeft wel ergens in zijn achterhoofd. De horecaondernemer geeft aan dat er daarnaast een hoge schuldenlast onder de ondernemers is waar zij niets aan kunnen doen. Hoeveel horecaeigenaren het momenteel moeilijk hebben, is onduidelijk. Over het algemeen lopen zij daar niet mee te koop, aldus Albert van Winden, voorzitter van MKB Twente.

Van Winden geeft aan dat sommige ondernemers de tegemoetkomingen die zij hebben gekregen, hebben gebruikt voor de verliezen die zij voorheen al hadden gemaakt. Volgens de voorzitter wordt het lastig als een ondernemer het ene gat met het andere gat vult.

Buffer

Ikink probeert vooruit te kijken en een financiële buffer op te bouwen voor het najaar. Hij geeft aan dat zij vijftien tot twintig procent meer omzet proberen te maken, zodat zij niet meer afhankelijk zijn van de bedrijfsvoering zoals het was. Er komt immers een moment dat alles moet worden terugbetaald en de belastingschuld moet worden afgelost, aldus Ikink.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer