Verlenging coronawet moet gepaard met betere motivatie volgens Raad

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Het kabinet moet duidelijker maken dat de coronawet ook daadwerkelijk een tijdelijke wet zal zijn, zo zegt de Raad van State in een donderdag openbaar gemaakt advies. De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm), de juridische grondslag voor de coronamaatregelen, moet elke drie maanden worden verlengd en loopt tot 1 juni. Het kabinet wil verlengen, maar de raad adviseert de motivering erachter te verbeteren.

De Raad van State laat weten wel begrip te hebben voor de verlenging, omdat onzeker is hoe de pandemie verder zal verlopen. "Het laten vervallen van de coronawet is op dit moment niet verantwoord, omdat de kans dat de wetgever dan vanwege het ontbreken van die wettelijke grondslag opnieuw te laat ingrijpt, aanzienlijk is."

Verbeteringen doorvoeren

Maar wel moet het kabinet verbeteringen doorvoeren in de motivering. Zo adviseert de Raad van State het maken van een concrete tijdsplanning, "met het oog op de wens om de coronawet zo snel mogelijk te laten vervallen".

Eerder dit jaar stelde de raad al dat het moment dichterbij komt waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd. Zo werd de vraag opgeworpen wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid "zo snel mogelijk" worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.

Door: ANP