Robotisering als oplossing voor personeelstekort in horecabranche

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Met het personeelstekort moeten horecaondernemers dringend zoeken naar alternatieve oplossingen. Robotisering kan uitkomst bieden voor de problematiek. Dit meldt de Restaurantkrant.

De term robotisering wordt geassocieerd met eng, afstandelijk, ingewikkeld en onbetrouwbaar. Toch is het geen nieuw concept. Een koffiemachine die volledig automatisch is, is al een uitwerking van het concept. Tapsystemen die na een bepaalde hoeveelheid bier automatisch uitgaan en het glas niet verder vullen ook.

Robots in bediening

De robots die velen voor ogen hebben, nemen toe in de populariteit. Sushi San is een van de eerste Nederlandse zaken die ze in de bediening heeft. De eigenaar van het restaurant geeft aan dat het niet zo is dat de medewerkers worden vervangen door de robots. Zij dienen als ondersteuning en worden gebruikt om het eten naar de gasten te brengen en de vuile vaat op te halen. De medewerkers kunnen hierdoor de gasten extra service en aandacht bieden.

Taptafels

In de Bierfabriek zijn ze er al: taptafels. Vanaf zes personen kan er een tafel met een tapkraan worden gereserveerd. Als er moet worden afgerekend, wordt er per liter betaald. Op deze manier heeft de barman en de bediening minder werk. Wat ook mogelijk is, is dat er per getapt glas wordt betaald. Dit kan met een bankpas. Het is daarnaast een optie om de gasten andere dranken te laten tappen, zoals frisdrank.

Door: Nationale Horecagids