Meer betalen voor biertje op terras door stijgende kostenposten horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De gas- en elektriciteitsprijzen zijn inmiddels verdriedubbeld, waardoor zowel horecaondernemers als de consumenten meer moeten gaan betalen. Daarnaast kampt de branche ook met stijgende inkoopkosten door een tekort aan grondstoffen en hoge salarissen. Meer betalen voor een biertje op het terras lijkt onvermijdelijk. Dit melden Horeca Nederland en NU.  

Voor boter betaal je nu het dubbele, de brouwers hebben het bier duurder gemaakt en ook de prijs van meel stijgt. De coronamaatregelen voor de horeca verdwijnen weliswaar vanaf 23 maart, maar de horeca heeft nu te maken met andere obstakels. Dit heeft voor zowel de ondernemer als de consument gevolgen.

Stijgende energiekosten

Dat horecagasten meer moeten gaan betalen, werd een aantal weken geleden al bekendgemaakt. Naast gas- en elektriciteitsprijzen en toenemende inkoopkosten was het al bekend dat de branche ook al in de knel is geraakt door de hogere salarissen, in de hoop om nieuw personeel aan te trekken.

Door de energiekosten zijn zwembaden voor hotels een enorme kostenpost. Waar het verwarmen eerst 2.500 euro kostte, tikt het tegenwoordig al gauw de 7.500 euro aan volgens Patrick van Zuiden, eigenaar van Hotel & Spa Savarin in Rijswijk.

Economisch oogpunt

Prijsstijgingen in de horeca zijn overigens van alle tijden. Twintig jaar geleden kon de klant nog genieten van een glas bier voor 1,28 euro, maar in 2018 was dit al 2,58 euro. Het is niet meer dan logisch dat de prijzen in de horeca nu omhoog gaan. Vanuit een economisch oogpunt zou het moeten. Naast de energieprijzen is het personeel immers duurder en zijn de inkoopprijzen hoger. Daarnaast hebben de ondernemers nog achterstand in de omzet vanwege de lockdowns en de vroegere sluitingstijden.

Bron: Redactie Horecagids