Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zo kies je het koksmes dat bij je past

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als je dagelijks in de keuken staat, weet je vast en zeker wel dat een perfect koksmes goud waard is. Misschien heb je wel eens verschillende messen geprobeerd en ben je tot de ontdekking gekomen dat het ene mes het andere niet is en dat je voorkeur naar precies dat ene mes uit gaat. Dat is heel logisch. Het beste koksmes is namelijk voor iedereen anders. Zelfs in de professionele keuken past het ene mes uitstekend bij die ene kok terwijl een andere kok er absoluut jeuk van krijgt. Daarom hebben veel koks dan ook hun eigen messenset, die in veel gevallen ’s avonds ook mee naar huis gaat. Het beste koksmes is namelijk niet zomaar gekozen en als je deze dan uiteindelijk gevonden hebt moet je er zuinig op zijn. In dit blog gaan we je dan ook vertellen hoe je het beste koksmes kiest.

Wat is een koksmes?

Een koksmes is een universeel mes dat je zo ongeveer voor alles kunt gebruiken. Er zijn twee modellen op de markt: het Europese koksmes en het Japanse koksmes (een Santoku). Een Europees koksmes eindigt in een punt, terwijl de Santoku een hoek vormt aan het uiteinde. Een koksmes kan zo goed als alles snijden maar is vooral gemaakt voor het verwerken van groenten en fruit. 

Hoe kies je het juiste koksmes

Laten we je meteen uit de droom helpen. Het beste koksmes bestaat niet. Dat komt niet omdat de messen die verkocht worden slecht zijn maar het beste koksmes is voor iedereen verschillend. Een goed koksmes is heel persoonlijk. Je kunt het een beetje vergelijken met het kopen van een nieuwe spijkerbroek. Zodra je deze aantrekt weet je of deze als gegoten zit of dat je verder moet zoeken. Zo is het ook met een koksmes uitzoeken. Veel hang af van de grootte van je hand en of je een man of een vrouw bent. Vrouwen hebben vaak wat smallere en teerdere handen en zullen eerder kiezen voor een wat lichter met en een wat korter lemmet dan de gemiddelde man. Het kiezen van een koksmes dat bij je past is dus niet zomaar even gedaan.  

Waar op letten als je een koksmes uit gaat kiezen?

Als je op zoek gaat naar het, voor jou, beste koksmes zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om te beginnen het budget. Koksmessen zijn namelijk in alle prijscategorieën verkrijgbaar en het is maar net welk exemplaar het beste bij jouw budget past. Daarnaast speelt het evenwicht, lengte en gewicht van het mes ook een grote rol. Zodra je voelt hoe het mes in de hand ligt, weet je instinctief ook meteen of je liever een lichter of een zwaarder mes wilt hebben. Het is ook verstandig om verschillende meslengtes uit te proberen. Een centimeter meer of minder kan soms een wereld van verschil betekenen. Tot slot is het zaak om na te gaan hoe je het mes kunt slijpen en onderhouden. Sommige legeringen zijn namelijk thuis moeilijker te slijpen dan andere en ook het onderhoud vraagt wat aandacht. Veel koks gruwen namelijk bij het idee hun mes in de vaatwasser te moeten steken. Het is dan wel zaak dat je koksmes gemakkelijk op de hand te reinigen is. 

Je ziet dat er heel wat komt kijken bij het uitkiezen van het koksmes dat bij je past. In veel gevallen is de keuze voor het beste steakmes sneller gemaakt maar daar lees je op een website van bijvoorbeeld de Nationale Horecagids meer over.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.