Tips voor het sfeervol inrichten van je restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Ben je pas eigenaar geworden van een café of restaurant, of wil je er heel graag eentje openen? Dan is het ook belangrijk om na te denken over de inrichting, omdat dit deel uitmaakt van de uitstraling. Sterker nog, een sfeervol interieur kan voor meer klandizie zorgen! Wij hebben een aantal tips voor je verzameld voor het inrichten van je café of restaurant. 

Start met een moodboard

Een moodboard kan helpen om voor ogen te krijgen voor wat voor stijl je wilt gaan. Dit kan digitaal, maar ook ouderwets door te knippen en plakken. Zoek voorbeelden van interieurs of andere beelden die je aanspreken, en verzamel deze tot een moodboard. Grote kans dat je hier al wel een bepaalde stijl in terug ziet komen. Kies een stijl en kleurenpalet en houd dit als richtlijn voor de inrichting van je café of restaurant.

Ga voor comfortabel meubilair

Je wilt natuurlijk wel dat klanten de hele avond blijven zitten. Let daarom bij het kopen van meubilair niet alleen op hoe deze eruit zien, maar ook op het comfort. Ga voor kwalitatieve horeca tafels en stoelen, zodat ze niet alleen comfortabel zijn maar ook lang meegaan.

Kies goede verlichting

Niet alleen het meubilair, maar ook de verlichting is belangrijk in een café of restaurant. Verlichting is namelijk functioneel en sfeerbepalend. Ga weer terug naar je moodboard en kijk welke soort verlichting past bij de gehele uitstraling waar je voor wilt gaan. Fris en helder, of juist heel warm en sfeervol? Met mooie lampenkappen kun je een bepaalde stijl versterken.

Wissel meubels af

In plaats van voor alleen dezelfde meubels te gaan, kun je ook verschillende meubels kiezen. Dit zorgt ervoor dat het interieur er een stuk speelser uitziet en niet te saai wordt. Ga wel voor meubels in dezelfde stijl en kleuren, omdat je wel wilt dat het een geheel blijft. 

Zorg voor ruimtelijkheid

Heb je de verlichting en meubilair binnen? Dan kan het inrichten beginnen. Houd er met inrichten rekening mee dat de opstelling wel ruimtelijk blijft, zodat gasten voldoende loopruimte hebben.

Houd rekening met de akoestiek

Ook de akoestiek in een café of restaurant is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat gasten hard moeten praten om elkaar te kunnen verstaan. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om harde geluiden te dempen.

Vergeet het toilet niet

Last but not least: vergeet het toilet niet! Jammer als de uitstraling van je café of restaurant prachtig is, en het toilet daar geheel buiten valt. Zorg er daarom voor dat je ook de toiletruimte wat liefde geeft.