Celstraf voor Hassan N. voor plaatsen nepbom Joods restaurant HaCarmel

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De 46-jarige Hassan N. is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank achtte bewezen dat N. de nepbom, een witte doos met daarin onder andere elektriciteitsdraden, op 14 januari in het portiek van het Amsterdamse restaurant heeft geplaatst. De vingerafdrukken van N. waren op de doos aangetroffen, evenals zijn DNA op de elektriciteitsdraden. Ook komen zijn persoonskenmerken overeen met de persoon die op camerabeelden is vastgelegd. De straf is ook voor het versturen een antisemitische dreigbrief aan een buurtbewoonster in januari 2019. Het bewijs dat N. de brief heeft verstuurd, blijkt volgens de rechtbank uit handschriftonderzoek en het aantreffen van DNA op de envelop. N. had alle feiten ontkend.

Grote impact

De rechtbank sprak van een grote impact op de restauranteigenaren, omwonenden en de hele Joodse gemeenschap. De rechtbank woog mee dat N. in 2014 is veroordeeld voor een antisemitisch feit en dat hij zich in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn zus antisemitisch uit heeft gelaten. Daarnaast wist hij dat het restaurant al eerder doelwit was geweest van aanvallen. De rechtbank noemde het handelen van N. "schokkend en onaanvaardbaar".

Schadevergoeding

N. moet aan de drie eigenaren - vader en twee zonen - ieder duizend euro schadevergoeding betalen. Hun advocaat merkte tijdens de zitting op dat de nepbom het zevende antisemitische incident rond het restaurant in 2,5 jaar was. Vorige week diende bij de Amsterdamse rechtbank nog een (niet-inhoudelijke) zitting tegen een 31-jarige verdachte van brandstichting en vernieling bij het restaurant in mei. Deze man is in 2017 voor soortgelijke feiten veroordeeld. Zijn zaak wordt 17 november inhoudelijk behandeld.

Door: ANP