Check je werkplek voor horeca
AMSTERDAM - Jaarlijks zijn er zo'n 15.000 binnenbranden. De gemiddelde kosten per brand zijn bijna 100.000 euro. Tien procent van deze branden ontstaat in winkels en uitgaansgelegenheden. Naast de hoge kosten, lopen eigenaar en personeel, klanten en omwonenden vaak ook nog persoonlijke schade op.
Op 27 februari 2011 brandde restaurant annex zalencentrum Campman in Renkum totaal uit. De brand ontstond door oververhitting van het afvoerkanaal boven de frituurpan in de keuken. Het vuur greep razendsnel om zich heen. Dat gebeurde op een zondagmiddag terwijl het restaurant vol zat met lunchgasten.
Het personeel, tien man sterk, probeerde de brand nog te blussen met een blusdeken, maar dat lukte niet. Iedereen ontvluchtte het pand. Er vielen geen slachtoffers.
Veilige tips van een collega
Restaurant Campman is een klein hecht familiebedrijf. Gelukkig zijn ze de klap te boven gekomen. Momenteel wordt er een compleet nieuwe zaak gebouwd. In maart 2012 openen ze hun totaal nieuw gebouwde zaak. Om andere bedrijven te behoeden voor een dergelijke ramp, vertelt eigenaar Paul Campman zijn verhaal en geeft preventieve tips.
Naast brand, zijn overvallen en agressie en geweld een nachtmerrie voor veel ondernemers en hun medewerkers. De website www.checkjewerkplek.nl geeft tips en trucs.
© Nationale Horecagids