Dip treft vooral bouw, horeca en detailhandel

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

AMSTERDAM (ANP) - De verwachte dip in de economie zal met name hard binnenkomen bij de detailhandel, de horeca en de bouw. Dat stelt het ING Economisch Bureau maandag in het kwartaalbericht sectoren.

Volgens ING is de bouw nauwelijks hersteld van de gevolgen van de vorige recessie en heeft de sector te maken met een onzekere huizenmarkt en beperkte uitbreidingsplannen voor bedrijfsgebouwen.

De detailhandel en horeca hebben, in tegenstelling tot de exporterende sectoren die flink hebben kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel, met name te maken met onzekerheid over banen, een dalende koopkracht en hoge inkoopprijzen.

De detailhandel heeft tevens te maken met de groeiende concurrentie van webwinkels. De internetwinkels behaalden in de eerste helft van dit jaar een forse omzetgroei, terwijl de groei in de gehele sector met nog geen procent toenam.

Een mogelijke groei voor de horecasector zal met name moeten komen van buitenlandse toeristen.Voor volgend jaar wordt de hoogste groei verwacht in de agrarische sector en de zorg.