Blaas je restaurant nieuw leven in met een complete make-over

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Het interieur van je restaurant is zeer sfeerbepalend. Het moet je gasten uitnodigen om lekker lang te tafelen en een fijne en veilige werkplek voor je personeel vormen. Het is dus goed om je interieur eens aan een kritische blik te onderwerpen. Past het nog wel bij de huidige tijd? En past het eigenlijk nog wel bij je concept? Een make-over kan uitkomst bieden en je zaak een flinke impuls geven. Maar ga niet overhaast te werk. 
Hieronder volgen een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je start met de make-over van je restaurant. 
 

Wet- en regelgeving

Misschien niet waar je direct aan denkt bij een make-over, maar als restaurant heb je met veel wet- en regelgeving te maken. Je kunt dus niet helemaal losgaan. Je hebt te maken met het bouwbesluit, de arbodienst, de brandveiligheid, voedselveiligheid etc. Verdiep je voor je je in het ontwerpen stort in de laatste wet- en regelgeving en voorkom zo dat je grote en misschien wel dure fouten maakt. 
 

Sfeer en ambiance

Welke sfeer en ambiance wil je bereiken? Je zult je persoonlijke voorkeur hebben, maar ook het personeel kan goede ideeën hebben. Maak met je personeel een moodboard van tijdschriften of bezoek design en decoratie websites als behangexpert.nl voor inspiratie. Neem ook je eigen stijl en concept kritisch onder de loep. Heeft het de afgelopen periode gewerkt? Heeft het de juiste doelgroep aangetrokken? Zo niet bepaal dan je doelgroep en stijl opnieuw.
 

Inrichting restaurant

Denk goed na over de nieuwe inrichting. Daarbij moet je goed kijken naar de capaciteit van de verschillende ruimten. Je hebt te maken met een verdiende en niet-verdiend oppervlak. Ook spelen zaken als toe- en afvoer van je producten en afval, looproutes van het personeel en de gasten een grote rol. Probeer indien mogelijk een opstelling te maken met meubels of met tape op de grond. In het echt kan het toch anders voelen dan op papier. 
 

Open of gesloten keuken

Vergeet bij de make-over niet om de keuken mee te nemen. Kijk goed wat de positie is van de keuken ten opzichte van het eetgedeelte en de bar. Is de indeling van de keuken nog wel logisch? Staan inventaris en apparatuur functioneel opgesteld? Is bepaalde keukenapparatuur aan vervanging toe? Wanneer u voor een open keuken gaat, vergeet niet dat de klanten erin kunnen kijken. Ook het materiaal is dan zeer belangrijk om mee te nemen in het design en ontwerp van je make-over. Neem voor mooie apparatuur eens een kijkje op horecagrootkeukenshop.nl.
 

Eenheid in uitstraling

En tot slot is het zeer belangrijk dat u zorgt voor eenheid in het concept. Gasten moeten de link tussen de service die je verleent en het interieur van het restaurant begrijpen en zich daar comfortabel bij voelen. Dat geldt voor de keuze van het tafellinnen tot aan het behang dat de wand siert. En van de manier waarop de borden opgemaakt zijn tot de kunst die aan de wand hangt. Zorg voor een consistente uitstraling van je concept door de hele zaak. 
 
Heel veel succes!