Ongewenst gedrag raakt 1 op de 6 werknemers

Door Redactie Nationale Horecagids
1 min
DEN HAAG (ANP) - Een op de zes werknemers in Nederland had vorig jaar te maken met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's. Zelfs bijna een kwart ervoer dit gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie, door klanten, patiënten, leerlingen of andere externen. Dat blijkt uit een maandag verschenen een enquête van onderzoeksinstituut TNO.

Ongewenst gedrag op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. Volgens TNO had vorig jaar zo'n 16 procent van alle verzuimde werkdagen, werkstress als reden. De kosten hiervan zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers het afgelopen jaar 2 miljard euro.

De onderzoekers stellen ook vast dat een op de zeven werknemers last heeft van burn-out klachten. Werkgevers zijn de afgelopen jaren wel meer gaan doen om de problemen aan te pakken. Ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers voert inmiddels een beleid om werkstress terug te dringen. In 2014 was dit nog 69 procent.

Een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek waar 40.000 mensen aan hebben meegedaan volgt maandagochtend.