5 tips voor een eigen horecazaak

Door Redactie Nationale Horecagids
9 min
Veel mensen lopen rond met de droom om een eigen horecazaak te beginnen. En wat is er mooier dan een eigen koffiehoek, broodjeszaak, kroeg of restaurant?
Nadeel van een eigen zaak is wel dat er veel bij komt kijken. In het geval van een horecazaak spelen ook zaken als keukenapparatuur en voedselveiligheid een grote rol. Bent u een startende horecaondernemer? Wij zetten alvast 5 tips voor u op een rij.
 

1) RVS maatwerk

Het is zaak de ruimte die je hebt, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat geldt met name voor keukens, waar vaak in een beperkte ruimte veel werk verricht moet worden. 
Een van de meest gebruikte materialen in de keuken is RVS. Een sterk en makkelijk schoon te houden product voor onder meer werktafels, wandkasten en behuizing van apparatuur. Er zijn veel standaard RVS producten te verkrijgen, maar het kan zijn dat die producten net niet aansluiten op de afmetingen van uw keuken.
Ga dan voor maatwerk. Een tafel zonder randen voor een eilandopstelling of met een open onderkant zodat er apparatuur onder past? Met maatwerk is alles mogelijk.
 

2) Koelapparatuur

Werken met voedsel, betekent ook rekening houden met voedselveiligheid. Goede koeling is dan van groot belang. Een aantal punten om op te letten bij de aanschaf van koelapparatuur:
 
Wat is de omgevingstemperatuur? Hoe warm wordt het in de keuken? Let daarbij ook op de plaatsing van horeca koelkasten. Staan ze naast warme apparatuur, dan verbruiken ze meer energie.
Wat wil je koelen en welke producten heb je daarvoor nodig? Laat je goed voorlichten over het gebruik van apparatuur. Wat zijn de verschillen tussen een koelkast en een koelcel, een vriescel en een invriescel en wanneer is een snelkoeler een uitkomst?
Duurzame producten hebben vaak een kortere terugverdientijd.
Zet alle producten na sluitingstijd terug in de centrale koeling. Dan kan bijvoorbeeld de koelvitrine uit, wat stroomgebruik scheelt.
Zorg dat de koeling past bij de voorraad. Een halfgevulde koeling kost meer energie dan nodig is.

 

3) Frituren

Net als koelingen, zijn ook friteuses in alle soorten en maten te verkrijgen. Of u nu een snackbar runt, een kantine, een café of restaurant... voor alle zaken is er een gepaste friteuse. Belangrijke punten bij de aanschaf van een friteuse zijn: ga je grote hoeveelheden frituren? Hoeveel vermogen heb je ter beschikking voor de friteuse? En hoe wil je de friteuse legen, met een aftapkraan of het vet eerst laten afkoelen? 
 

4) Oven en magnetron

Professioneel koelen is belangrijk in een keuken, maar verhitten ook. Wat past er het best bij jouw eindproduct? Een heteluchtoven, magnetron, oven, rational oven, rijskast, rookoven of een voedseldroger. Zoveel producten, zoveel smaken. Een goede horecagroothandel heeft al deze apparatuur op voorraad.

5) Inrichting

Met een professionele keuken ben je heel ver op weg, maar zonder een aantrekkelijke zaak lopen de mensen niet binnen. Ga dus weloverwogen te werk met de aanschaf van een interieur. De opstelling moet goed passen in de beschikbare ruimte. Maak efficiënt gebruik van de ruimte zonder dat alle gasten te dicht op elkaar zitten.
Tip: Een goed interieur past bij de doelgroep, het thema en de gewenste sfeer van de zaak.
 

Klaar voor een eigen zaak

Bent u klaar om de eerste stappen richting een eigen zaak te zetten? Kom dan eens langs bij een horeca groothandel als waar u terecht kunt voor RVS maatwerk, koeling, horecafriteuses, meubels en meer.