Amsterdamse musea meer in trek bij toeristen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Van de toeristen die Amsterdam bezoeken gaat 85 procent naar een museum. Dat was vijf jaar geleden nog 73 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd bezoekersonderzoek van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).

Amsterdam verwelkomde vorig jaar ongeveer 8,2 miljoen toeristen. De twee belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan de hoofdstad zijn de cultuurhistorie en de musea.

De Amsterdamse bezoekerseconomie is naar schatting goed voor een omzet van 5,7 miljard euro per jaar en zo'n 50.400 voltijdbanen. Volgens een woordvoerder van ATCB is dat een stijging in vergelijking met vijf jaar geleden.

Van alle nationaliteiten die Amsterdam bezoeken, besteden Amerikanen met 181 euro en Britten met 155 euro per dag het meest. Britten geven vooral veel uit aan uitgaan. Concerten en theatervoorstellingen worden vooral bezocht door Nederlanders.

De reputatie van Amsterdam en de gezellige sfeer zijn ook belangrijke redenen om naar de stad af te reizen. Het 'rondlopen in de stad' bleek bij de tienduizend ondervraagde bezoekers de populairste activiteit, gevolgd door bezoekjes aan musea. Ook bezochten veel meer bezoekers de afgelopen vijf jaar de Wallen.

Niet alleen Amsterdam heeft baat bij het toerisme, meldt ATCB. Plaatsen in de regio trekken steeds vaker voordeel van mensen die de metropool aandoen. Sinds 2007 is het bezoek vanuit Amsterdam aan bijvoorbeeld de Zuiderzeestadjes en de Zaanse Schans met ruim een kwart gestegen.