Onderhandelingen horeca-cao vastgelopen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

DEN HAAG (Novum) - Onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over een nieuwe cao in de horeca zijn donderdag op niets uitgelopen. Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat een cao op dit moment per saldo niets toevoegt 'aan het werken, de werkgelegenheid en het groeiherstel van horecaondernemingen'.

De cao voor de horeca was tot 1 april geldig. De partijen konden het niet eens worden over onder meer verhoging van het jeugdloon, snellere loonstijging en afspraken over scholing van het horecapersoneel.

Volgens de horeca-cao kan een werknemer in vijf jaar tijd zes tijdelijke contracten krijgen. In cao's kan een uitzondering worden gemaakt op de wettelijke regeling dat een werknemer na drie tijdelijke overeenkomsten een contract voor onbepaalde tijd aangeboden moet krijgen. De vakbonden willen dat deze regel ook in de horeca gaat gelden nu de looptijd van de cao verstreken is.

Ook willen de vakbonden dat onervaren werknemers voortaan net zo veel betaald krijgen als meer ervaren personeel. Nu krijgt horecapersoneel pas na vier jaar volledig betaald. De werkgevers zijn bereid het personeel al na een jaar fulltime werken volledig te betalen.

"Maar de vakbonden willen dat alle werknemers vanaf dag één al een volwassen loon betaald krijgen", aldus een KHN-woordvoerder. "Het duurt in onze ogen veel te lang voordat vakmensen in de horeca de beloning krijgen waar ze recht op hebben", maakt bestuurder Heino Smedes van vakbond CNV Vakmensen zijn standpunt duidelijk.