Gestrande Antarctica-toeristen onderweg naar huis

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

ANTARTICA (Novum) - De opvarenden van de Plancius, het Nederlandse schip dat vorige week vast kwam te zitten bij Antarctica, vertrekken woensdag naar huis. Een Argentijns schip heeft de reizigers opgepikt en zet hen later deze week af in Uruguay, zegt een woordvoerder van rederij Oceanwide Expeditions. Volgens hem gaat de repatriƫring voorspoedig.

De tocht vanaf Zuid-Georgia, een eiland tussen de Falklandeilanden en Antarctica, duurt zo'n 4,5 tot vijf dagen. De reizigers worden in Montevideo afgezet om van daaruit met een vliegtuig huiswaarts te keren.

Het schip strandde vorige week dinsdag met motorpech bij het Britse eiland. Aan boord waren in totaal 122 mensen, van wie 79 toeristen. Ongeveer twintig van hen zijn Nederlanders.

De reizigers, voornamelijk vogelspotters, moesten noodgedwongen een week lang wachten op hulp. Volgens de woordvoerder hebben zij zich echter prima vermaakt. "Ze hebben een zeer goede tijd achter de rug", verzekert hij. De opvarenden hielden zich onder meer bezig met expedities op Zuid-Georgia.

Een woordvoerder van Inezia Tours, de organisatie die de reis heeft georganiseerd, liet vorige week al weten dat er voldoende eten en drinken aan boord is.