Extra rechtbankzitting levert meer bankroeten op

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard lag vorige maand 59 hoger uit dan in augustus, op 524. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt die stijging doordat de rechtbanken een dag extra open waren voor het uitspreken van een faillissement. Ten opzichte van juli, dat een gelijk aantal zittingsdagen kende, lag het aantal ruim honderd lager.

Tot en met september zijn er 5085 bedrijven en instellingen failliet verklaard, blijkt uit de maandag gepubliceerde cijfers. Dat is bijna 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de eerste negen maanden van 2008, net voor het uitbreken van de kredietcrisis, ligt het aantal faillissementen nog wel altijd twee keer zo hoog.

Winkels en groothandels gingen vorige maand het vaakst op de fles: 115. Vorig jaar waren dat er wel 29 meer. In de financiƫle dienstverlening gingen met 83 relatief veel bedrijven over de kop en dat aantal betekende bovendien een stijging met de helft ten opzichte van september 2013.

In de bouw daalde het aantal faillissementen in een jaar van 99 naar 66. Het aantal faillissementen in de horeca (22) lag vrijwel gelijk, in de vastgoedsector lag het aantal bankroeten flink lager: 75 om 36.