Aantal toeristen nadert veertien miljoen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
(Novum) - Nederland trekt steeds meer buitenlandse bezoekers. Het aantal toeristen en zakenlieden die Nederland met een bezoek vereren, stijgt dit jaar naar een record van 13,8 miljoen mensen. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, meldt marketingorganisatie NBTC donderdag.

Toeristen kiezen Nederland vaker als bestemming dan vorig jaar vanwege een aantal grote evenementen in 2013 en 2014, denkt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Vorig jaar trok de troonswisseling wereldwijd veel aandacht en dit jaar deed de NSS-top in Den Haag marketingtechnisch goede zaken voor Nederland. "Dit heeft geleid tot veel positieve publiciteit en verhoogde internationale zichtbaarheid van de bestemming Nederland", aldus de organisatie.

In het eerste halfjaar groeide het aantal buitenlandse bezoekers al fors, door een mooi voorjaar en gunstig vallende feestdagen. Ook de nazomer is goed geweest voor de toerismesector, denkt NBTC.

De Nederlandse toerismebranche moet het vooral hebben van Europese bezoekers, tachtig procent van de bezoekers komt uit Europa. Duitsland is dit jaar opnieuw koploper, met een verwacht aantal van 3,8 miljoen Duitsers die de grens oversteken. Naar schatting verwelkomt Nederland dit jaar 1,8 miljoen Belgen. Het aantal Amerikanen dikt aan met vier procent. Ook strijken meer Aziaten neer in Nederland dan in 2013, is de verwachting.

Niet alle volken kiezen vaker voor Nederland. De hoeveelheid Russen neemt naar schatting met zeven procent af als vakantie- of zakenbestemming. Dat komt omdat de Europese Unie en Rusland op gespannen voet met elkaar staan vanwege het politieke conflict over Oekraïne.