Meer pin dan contant over vier jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
9 min
Banken en ondernemers zetten samenwerking voortBrancheorganisaties en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer pinbetalingen plaatsvinden dan contante betalingen. Pinnen is veiliger en efficiënter in het gebruik dan contant geld.

Woensdag 3 september zijn deze afspraken in aanwezigheid van minister Dijsselbloem vastgelegd in de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer. Ook het laag houden van de kosten en het voorkomen van pinstoringen is hierbij een doelstelling. KHN ziet de samenwerking als een belangrijke stimulans in de efficiency en veiligheid van het betalingsverkeer voor de komende jaren.

Inzet op meer pinbetalingen en minder storingen
De komende jaren worden nieuwe actieplannen opgezet voor een nog veiliger, efficiënter en gemakkelijker toonbankbetalingsverkeer. Zo willen ondernemers en banken er voor zorgen dat klanten nog minder last krijgen van pinstoringen en moeten de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Het streven is bovendien dat er in 2019 meer pinbetalingen worden gedaan dan contante betalingen. Op dit moment wordt 62 procent van de omzet gepind, maar zijn zes op de tien transacties nog contant. Concreet doel hierbij is dan ook om de huidige verhouding (60 procent contant/40 procent pin) om te draaien naar 40 procent contant/60 procent pin.
                                
KHN blij met bereikte resultaten
KHN-directeur Lodewijk van der Grinten: “Het is goed om te zien dat het pinnen ook in de horeca de laatste jaren echt een vlucht heeft genomen. Vorig jaar is het aantal pintransacties in de horeca gestegen tot 190 miljoen transacties per jaar, wat neerkomt op 33 % van de omzet in de horeca. Met name dankzij mobiele betaalterminals, betaalbaar dataverkeer en lage kosten voor betalingsverkeer. Contactloos betalen gaat volgens mij in de nabije toekomst voornamelijk een versnelling veroorzaken in de fastservice en bij de drankverstrekkers. Door de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer, is er een goede samenwerking met de partijen om daarvoor de optimale randvoorwaarden te creëren. KHN is dan ook blij met de bereikte doelstellingen in het Convenant!”

Historisch akkoord
Op 17 november 2005 gingen ondernemers en banken een unieke samenwerking aan.
Via het Convenant Betalingsverkeer maakten zij afspraken over een efficiënt, veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Alle ondernemers die pinbetalingen accepteren, kregen hierdoor met terugwerkende kracht vanaf januari 2005 een korting van één eurocent per pinbetaling. Daarnaast stortten banken 10 miljoen euro in een subsidiefonds, bedoeld voor projecten die de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer vergroten. Het convenant, ondertekend door banken, horeca, winkeliers en de benzinebranche, maakte een einde aan een langdurig conflict over de kosten van pinnen aan de toonbank. Daarnaast had het als doel te komen tot verdere vergroting van de efficiency en de veiligheid van het betalingsverkeer.

Actualisering convenant
Het convenant uit 2005 is in 2009 voor de eerste keer verlengd met een set aanvullende afspraken over met name het Europese betalingsverkeer via een Nadere Overeenkomst I. Deze afspraken hebben resultaat gehad; de afgelopen 5 jaar is het aantal pintransacties met een miljard toegenomen naar 2,7 miljard per jaar. Er zijn minder contante geldopnames en in de periode 2009-2012 zijn de gemiddelde kosten van een pinbetaling is gelijk gebleven (€ 0,21). Ook in de horeca is een gemiddelde pinbetaling inmiddels goedkoper dan een contante betaling. Een aantal van de afspraken liep echter af op 1 januari 2014 en er waren afspraken voor onbepaalde tijd die sommige partijen wensten af te bouwen. Daarom is nu de  Nadere Overeenkomst II ondertekend, waarmee de samenwerking tussen brancheorganisaties en banken wordt voortgezet tot 1 januari 2019

© Nationale Horecagids