Twijfels bij raadsleden over bouwplannen Hotel Noordzee in Cadzand-Bad

Door Nationale Horecagids
6 min
Het blijft op zijn minst twee weken nog onduidelijk of de flinke uitbreidingsplannen van Hotel Noordzee en het voormalige hotel De Wielingen in Cadzand-Bad door kunnen gaan. Dat meldt PZC.

De uitbreidingsplannen van Hotel Noordzee zijn niet mals: het hotel wil groeien van 64 naar 104 kamers, waarbij 24 van de huidige kamers worden gesloopt en er dus 64 nieuwe komen. Daarnaast wil de eigenaar op het terrein van het voormalige hotel De Wielingen 55 appartementen laten bijbouwen. Er is een gezamenlijk plan voor beide projecten ingediend en die moet voldoen aan de eisen van diverse visies en het beeldkwaliteitsplan, vinden burgmeester en wethouders van Sluis. Niet iedereen deelt deze mening. Ook leden van een paar fracties zetten vraagtekens bij de plannen, dinsdag bleek tijdens de vergadering van de commissie.

Privacy schending

De eigenaar van het hotel, Peter Faas, geeft aan dat het plan voldoet aan de eisen die de gemeente stelt. Zo bouwt hij de hotelkamers op zijn eigen terrein en de zichtlijnen langs de kust blijven intact. Ook stelt de hoteleigenaar dat het nieuwe hotel ‘slechts een klein stukje verschuift richting zee’. Eigenaren van de Wielingenappartementen stellen dat dit niet het geval is en dat hun uitzicht op Knokke en het Zwin hiermee wordt aangetast. Ook stellen zij dat hun privacy in het geding komt door inkijk.

Dertig meter hoog

Als de bouwplannen van Hotel Noordzee doorgaan, wordt het een gebouw van dertig meter hoog. Dat is ruim twee keer hoger dan de aanvankelijke bouwhoogte van vijftien meter, betoogde een inspreker. Die zegt daarnaast dat de ondernemer ook met veertig (in plaats van zeventig) appartementen genoeg winst kan maken.

Twijfels bij gemeente

Sommige fracties waren duidelijk met hun standpunten. De SP en GroenLinks zijn tegen de verbouwing van het hotel en de VVD vindt dat er ‘eindelijk een klap moet worden gegeven’ op de plannen. Bij veel andere raadsleden zijn er nog twijfels. Zo vraagt CDA’er Ronald de Croock zich af of de toetsing of de bouwplannen passen binnen in de Schilvisie Cadzand-Bad en de Visie Krachtig Verbonden goed is verlopen.

Zodoende is er bij zowel de tegenstanders van de bouwplannen als bij ondernemer Faas onduidelijkheid over de stemming van de gemeenteraad. Faas is echter wel realistisch. Hij zegt dat, ook als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, het nog een tijdje gaat duren voordat er daadwerkelijk iets gebeurt.