Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Door Johanne Levinsky
2 min
Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

Dat Tubbergen werd gedwongen om een opvang te creëren. Staatssecretaris van Den Burg van Asiel kon via speciale wetgeving een omgevingsvergunning krijgen buiten de gemeente om. Uiteindelijk bleek Tubbergen toch bereid om te praten over niet-dwingende opvang, maar dit is nu juist de oorzaak van de uitblijvende opvang. De gemeente stemde er eind 2022 mee in om maximaal 150 van de geplande 300 asielzoekers op te vangen, met een maximum van tien jaar. Daarmee zou de vergunningverlening toch via de gemeente gaan. Pas half februari was deze ingediend en drie maanden later kreeg COA pas te horen dat de aanvraag niet volledig was.

“We dachten dat het sneller kon, maar blijkbaar niet. We gaan aan de slag met de aanvullende vragen voor de vergunning, want wij hebben altijd gezegd: We doen alles wat nodig is om die te krijgen”, aldus COA.