Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Door Nationale Horecagids
3 min
Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

Er worden vijftig hotelkamers vrijgesteld voor de vluchtelingen. Deze gezinsherenigers zijn bijvoorbeeld ouders, partners of kinderen van statushouders die momenteel nog in asielzoekerscentra verblijven. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal de opvang en zorg voor hun rekening nemen, oftewel begeleiding en beveiliging van de vluchtelingen. De eerste mensen arriveren naar verwachting in juni en kunnen daar tot uiterlijk 31 december van dit jaar blijven.

Bewoners en ondernemers zijn per brief op de hoogte gesteld. Daarnaast organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst op 13 juni in wijk- en dienstencentrum De Heldenhoek. Het COA heeft daarnaast een locatiemanager aangesteld die beschikbaar is voor ondernemers en bewoners.

Schaarste

Er is weinig ruimte voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Er moeten dit jaar maar liefst 18.000 vluchtelingen opgevangen worden. Dat is tien keer meer dan vorig jaar. Het COA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stellen dat het steeds moeilijker wordt om plekken te vinden. Daarnaast zijn veel plekken voor korte duur beschikbaar, zoals de hotelkamers in het Fletcher Stadshotel.