Bouw Hotel Britannia in Vlissingen ligt half jaar stil

Door Nationale Horecagids
4 min
In april kreeg de projectontwikkelaar AVV Beheer van Hotel Britannia in Vlissingen slecht nieuws te horen. Voor een transportvergunning was een bodemonderzoek naar PFAS nodig. Tijdens de uitvoering hiervan bleek dat de bodem zwaar verontreinigd is met deze stof. De verdere bouw ligt voor een half jaar stil, want de bodem moet gereinigd worden. De projectontwikkelaar stelt de gemeente aansprakelijk voor de vervuiling, meldt de internetbode.

AVV Beheer stelde de gemeente in april op de hoogte van de bodemvervuiling op het perceel waar straks Hotel Britannia de deuren moet openen. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de vervuiling is en waar de PFAS vandaan is gekomen. Op advies van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland moet het terrein zo snel mogelijk afgedekt worden om verdere verspreiding van de gevaarlijke stof te voorkomen. De GGD verwacht daarentegen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Biologisch mengsel

Om de verdere verspreiding van de PFAS-vervuiling te voorkomen gaat projectontwikkelaar AVV Beheer de bouwkavel besproeien met een biologisch mengsel dat na vijf tot zes maanden een korstlaag op de kavel achterlaat. Die voorkomt dat de grond kan opstuiven bij harde wind. Zo wordt de vervuiling beperkt tot het perceel aan de Boulevard Evertsen.

Tegenvallers

De verwachting is dat de bouw van het hotel voor een half jaar stilligt. En aangezien het stormseizoen over een maand begint kan deze periode zelfs langer gaan duren. Het is tevens niet de eerste keer dat de bouw van Britannia wordt gestaakt. Eerder werden puinresten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op het terrein waar het hotel komt te staan. Toen werd de bouw ook voor een aantal weken stilgelegd.

Daarnaast spanden de omwonenden een rechtszaak aan, waardoor er nu geen sterrenrestaurant meer komt op de bovenste verdieping van het hotel.