Afghaans gezin mag in Theaterhotel blijven na weigering woning

Door Nationale Horecagids
3 min
Een Afghaans gezin dat in het Theaterhotel in Almelo verblijft, hoeft daar niet te vertrekken. De rechtbank heeft dit besloten. Vorig jaar werd het gezin door het COA een woning aangeboden in Zeeland, maar dat sloeg het gezin af. Het COA wil het gezin uit het hotel hebben voor de doorstroming van de asielzoekersopvang. Daar ging de rechter niet in mee en bepaalde dat het gezin het huis terecht heeft afgewezen. Dat meldt RTV Oost.

Het is uniek dat er een dergelijke uitspraak wordt gemaakt. Het is de eerste keer dat een rechter zich buigt over een ‘ontruimingsprocedure’ voor asielzoekers.

De advocaat van het gezin is opgelucht over de uitspraak. Die vindt het niet meer dan logisch dat de rechter dit oordeel heeft geveld en geeft aan dat het gaat om ‘primaire levensbehoefte’. De rechter stelde dat het COA in de hun besluit te kort door de bocht is gegaan.

Ziekenhuisbezoeken

De reden dat het gezin de woning weigerde, is omdat zij een zoon hebben met een aangeboren ziekte, een hazenlip. Daarvoor moet hij behandeld worden in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. De woning die zij toegewezen kregen staat in Sint-Annaland in Zeeland. Dat is volgens het gezin een te grote afstand om af te leggen. Zij beschikken niet over een rijbewijs dus zijn afhankelijk van kennissen of het openbaar vervoer. De rechter stelde dat zij gelijk hebben hierin.

Blijven in hotel

Voorlopig kan het gezin in het Theaterhotel in Almelo blijven. Daar huurt het COA een aantal hotelkamers voor de noodopvang van asielzoekers.

Het COA moet nu op zoek gaan naar een woning die wel binnen de criteria van het gezin valt. Die geeft op haar beurt aan dat zij niet per se zoeken naar een woning in Almelo, maar wel in de buurt van Rotterdam. Hoe lang dit gaat duren is niet bekend.