Tegenvaller tijdens bouw Hotel Britannia in Vlissingen: grond vervuild met PFAS

Door Ilias van Bruggen
5 min
Eerder dit jaar werd er al geconstateerd dat er veel puin in de bodem ligt op de plek waar het vijfsterrenhotel Britannia komt te staan. Nu zijn er nieuwe kopzorgen ontstaan: de bodem blijkt ook nog eens vervuild te zijn met PFAS. De GGD in Zeeland zegt echter dat er geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid, meldt PZC.

Door een benodigde vergunning voor een grondtransport vanaf de bouwlocatie op de boulevard in Vlissingen kwam de vervuiling aan het licht. Die vergunning kan pas worden vrijgegeven op het moment dat de bodem is gecontroleerd op PFAS. Tijdens deze controle werd een hoge concentratie van de stof ontdekt. De komende week wordt de grond afgedekt om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen gezondheidsrisico

De gemeente Vlissingen vroeg aan de hand van de uitkomsten aan de GGD om te kijken of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan de vondst van de PFAS. Die heeft geconstateerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn op de directe omgeving en dat er dus geen acuut gevaar is voor de volksgezondheid. De omwonenden en de gemeenteraad zijn vanochtend per brief op de hoogte gesteld.

Onder het hotel moet een parkeergarage van acht meter diep komen. Om dit te realiseren moet veel grond worden verzet en vervoerd. Wethouder Coen Bertijn wil niet speculeren over de kosten van bodemsanering. Die stelt dat het om ‘best veel geld gaat, serieuze bedragen’.

Onbekende oorzaak

AVV Beheer B.V., het bedrijf dat hotel Britannia realiseert, stelt de gemeente aansprakelijk voor de vervuiling. AVV Beheer vraagt zich af of de oorzaak PFAS-houdend blusschuim is. Wethouder Bertijn reageert: “We hebben bij de brandweer nagevraagd of zij dit schuim hebben gebruikt op de boulevard. De brandweer ontkent dat.” De brandweer Zeeland bevestigt dit en zegt dat er tijdens demonstraties nooit PFAS-houdend blusschuim is gebruikt.

De gemeente kan nog niet zeggen dat de precieze oorzaak is van de PFAS-vervuiling. De gemeente gaat daar onderzoek naar laten doen. Daarnaast laat Vlissingen juristen kijken of de aansprakelijkheid daadwerkelijk bij de gemeente ligt of niet.

Het is ook niet bekend wat deze tegenvaller betekent voor de bouw van het hotel. Afgelopen februari werd de bouw al enige weken stilgelegd in verband met puin in de grond.

Door: Nationale Horecagids