Zware storm op Waddeneilanden een feit

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - De storm op de Waddeneilanden is donderdagmiddag uitgegroeid tot een zware storm. Het is de eerste zware storm ooit gemeten op 5 december. Tevens is het voor het eerst sinds 2002 dat Nederland te maken heeft met twee zware stormen in een jaar. Dat meldt weeronline.nl donderdag.

Op Vlieland werd rond 13.00 uur windkracht 10 genoteerd. De windstoten zijn inmiddels zeer zwaar. Op Vlieland werd al 111 kilometer per uur gemeten. Op een boorplatform in de Noordzee werd een windstoot gemeten van 167 kilometer per uur. De windmeter staat daar wel op vijftig meter hoogte.

Het stormt inmiddels in een groot deel van het noordelijk en westelijk kustgebied. Langs de hele kust is windkracht 9 gemeten. Naar verwachting is later donderdagmiddag ook op het vaste land sprake van zware storm. De storm gaat gepaard met buien en onweer.

Het KNMI heeft voor Noord-Holland, Friesland en Groningen code rood afgekondigd, in Drenthe, Flevoland en Zuid-Holland is code oranje van kracht. Voor de rest van het land geldt code geel voor gevaarlijk weer.

In 2002 beleefde Nederland voor het laatst twee zware stormen in een kalenderjaar. Toen waren het er zelfs drie. Sinds 1901 zijn in dertien jaren meerdere zware stormen neergezet. In totaal kwam het in de afgelopen honderd jaar 59 keer eerder tot een zware storm in Nederland.