Horeca ziet omzetgroei weer verdampen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

AMSTERDAM (ANP) - Aan het begin van vorig jaar zag het er nog goed uit voor de Nederlandse horeca, maar in de tweede helft van het jaar viel de groei sterk terug. Per saldo komen de hotels, restaurants en cafés er iets beter uit dan in de jaren daarvoor, met een plus van zo'n 2 procent. Dat meldde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag, bij de opening van vakbeurs Horecava.

"Al sinds het begin van deze eeuw zien we dat de afzet in de horeca sterk achterblijft. Het antwoord daarop is innovatie en anders zal er een verdere sanering in de branche plaatsvinden", zei algemeen directeur Lodewijk van der Grinten van KHN. "Aan innoveren ontbreekt het nog te vaak, waardoor we zien dat er al bedrijven omvallen."

2011 was een beter jaar voor de horeca dan 2010, en eigenlijk juist daardoor. Volgens KHN was er in het begin van het jaar nog duidelijk sprake van een inhaalslag, die daarna snel afnam.

Voor dit jaar zijn de verwachtingen somber. Waar eerder nog werd uitgegaan van omzetgroei, wordt nu omzetverlies van 1,25 procent voorzien. De neerwaartse bijstelling is te wijten aan de voorspelling van het CPB dat zowel de particuliere consumptie als de economische groei afneemt. In de horeca zal iedereen dit jaar, zowel de consument als de zakelijke bezoeker, minder uitgeven.

De daling van 1,25 procent wordt gezien als "relatief beperkt" en dat komt omdat er toch al geen kapitalen worden besteed in de horeca en de laatste jaren al steeds minder werd gespendeerd in de horeca-etablissementen. Toch sluit KHN een grotere daling ook niet uit. "Op horecabestedingen is door consumenten en bedrijven relatief eenvoudig te bezuinigen."