Zweden bouwt naast ijshotel en ijskerk ook ijsmoskee

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

ZWEDEN - Er zijn plannen voor een moskee naast het populaire ijshotel in Zweden. Naast het hotel wordt elk jaar een ijskerk gebouwd en daar komt volgende winter ook een moskee bij. Dat meldt het AD.

"We staan de vrijheid van godsdienst voor en staan ook open voor elke suggestie", zegt Yngve Bergqvist, CEO van het ijshotel in Jukkasjärvi.

Het ijshotel bouwt elk jaar opnieuw een kerk uit ijsblokken en schenkt het bouwwerk aan de Zweedse kerk voor een dienst op tweede kerstdag. De kerk is een groot succes want jaarlijks geven zo'n 150 koppels er elkaar het jawoord.

Imam Mahmoud Aldebe hoopt dat een ijsmoskee net zo succesvol wordt. "Het is helemaal geen gek idee, laat staan controversieel. Iedereen die ik er al over gesproken heb, reageerde enthousiast."

Dat de moskee een plaatsje krijgt naast een kerk is geen probleem. "Integendeel, het kan net een manier zijn om een dialoog te zoeken tussen de verschillende religies en culturen. Een imam zou toeristen meteen ook kunnen rondleiden en ze wat meer vertellen over wat het betekent om moslim te zijn", aldus Aldebe.

"De moskee deze winter al openen is te ambitieus. Het wordt nog een jaartje wachten", besluit de baas van het ijshotel.

© Nationale Horecagids