Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In 2020 openden de ondernemers Valerie Jongeneel en Joran Timmerman boetiekhotel Op Oost op Texel. Zij hebben daarnaast een aantal tijdelijke restaurants opgezet onder de naam Het Kook Atelier. Dit restaurant krijgt nu een vast plekje. Het is een oase voor de liefhebber van de botanische en Scandinavische keuken. Het menu ‘Served by Nature’ is een ode aan het eiland. Dat meldt Entree Magazine.

Het restaurant is nog niet geopend; dat staat gepland voor de zomer. Het restaurant gaat openen op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel. Het restaurantconcept bestaat al sinds 2018, zelfs voordat het hotel er was, maar is de afgelopen jaren een aantal keren heropend op tijdelijke locaties. Zo heeft het restaurant zich voorheen gevestigd in een eventtent, maar ook een glazen kas en op een aantal pop-upplekken.

Uitstel van opening

Aanvankelijk was het plan om het restaurant een aantal jaren eerder al te openen, in het voorjaar van 2020. De ondernemers hadden echter te maken met een paar tegenslagen, waardoor de opening werd uitgesteld. Zo hadden ze volgens Valerie last van houtwormen in het dak, een ‘belabberde’ fundering, financiële onzekerheid en natuurlijk de coronapandemie. De onderneemster vertelt dat zij tussentijds de gasten op alternatieve locaties ontvingen.

Beter uitgedacht

Misschien was de uitstel van de opening niet per se slecht. Het gaf de ondernemers de ruimte om een nog beter plan op te stellen en uit te denken. Joran vertelt aan Entree dat het in het restaurant draait om bewuste gastronomie. Zij willen de gasten ‘verbinden met de natuur’ tijdens het diner en hen laten zien hoe mooi en smakelijk de natuur is. Ze werken met seizoensproducten en zoveel mogelijk komt van het eiland.

Menu ‘Served by Nature’

Het vaste menu dat de gasten kunnen proberen in het restaurant bestaat uit vijftien smaakmomenten, van teasers tot gerechten. Deze heeft de toepasselijke naam ‘Served by Nature’. De gerechten hebben veel botanische elementen en worden bereid in een Scandinavische stijl.

Timmerman zegt dat ze drie keer per week de Texelse natuur in gaan om te wildplukken. Ze vinden onder andere ingrediënten als duizendblad, postelein en weegbree. De geplukte groenten en kruiden worden daarna opnieuw gezaaid in de tuinen rondom de stek.

Tijdens het serveren neemt de zwarte brigade de gasten mee op een zintuigelijke reis over het eiland. Door middel van gedichten leggen zij de gerechten uit en beschrijven zij de elementen hiervan. “Wij beschrijven hoe het licht schijnt over het wad, hoe de dennentopjes in het bos ruiken, of dat de koude oostenwind zo kan snijden bij het oester rapen.”

Door: Nationale Horecagids