Afghaans gezin weigert woonruimte en COA wil ze uit hotel in Almelo zetten

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Sinds vorig jaar september verblijft een Afghaans gezin met acht kinderen in het Theaterhotel in Almelo. Toen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hen een ‘passende woonruimte’ bood, weigerde het gezin deze en bleef in het hotel. Het COA wil ze nu het hotel uithebben en stelt dat ze dan maar zelf moeten zorgen dat het gezin iets vindt. Dat meldt Tubantia.

COA-advocaat Guusje Dijkman was dinsdagmiddag helder in de Almelose rechtbank: “Jammer en naar dat het zo moet lopen, maar de zorg van het COA is niet oneindig.”

Er staat veel druk op de asielopvang en daarom moeten de hotelkamers in het Theaterhotel aan het Schouwburgplein in Almelo waarin de familie Shinwari nu verblijven vrijgemaakt worden voor een ander gezin. Zij dienden een kort geding in om te voorkomen dat zij het hotel moesten verlaten. De advocaat van het gezin geeft aan dat zij anders in de daklozenopvang terechtkomen. “En dan raakt het gezin ontwricht”, aldus de advocaat.

Afstand 

De woning die het gezin aangeboden kreeg is een woning in het Zeeuwse dorpje Sint-Annaland op Tholen. Daar is genoeg ruimte voor het gezin, bestaande uit een vader en moeder met acht kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Het probleem volgens de familie is de afstand tussen Tholen en Rotterdam, waar een van de kinderen regelmatig moet worden behandeld voor schisis (hazenlip).

In totaal is de afstand van de woning naar het Erasmus Medisch Centrum 77 kilometer. Dat is ongeveer twee uur reizen met het openbaar vervoer. Met de auto is het een uur en achttien minuten, maar niemand in het gezin heeft een rijbewijs.

De norm van het COA is een afstand van maximaal 50 kilometer hemelsbreed tot specialistische medische voorzieningen. Daar valt de afstand tussen Rotterdam en Tholen ook binnen. Daarnaast stelt advocaat Dijkman dat het de organisatie ‘ongelooflijk veel moeite’ heeft gekost om deze woning te vinden voor ze.

Ongeletterd

De echtelieden hebben volgens raadsvrouw Sahebdien de consequenties van hun actie niet goed in de gaten. Zij stelt dat beide ouders analfabeet zijn en dat alle brieven en brochures vertaald werden door een tolk per telefoon. De raadsvrouw vroeg zich af of alle informatie goed is overgekomen. Maar als de rechter vraagt of de vader bewust is van de gevolgen, geeft die aan dat deze duidelijk zijn voor hem.

Gevolgen

De advocaat van het gezin vindt dat de eis tot ontruiming ‘disproportioneel’ is. Die stelt dat het gezin dan vrijwel zeker niet meer bij elkaar zal kunnen blijven. Daarnaast wees de rechter het COA op wat in het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens staat over het blootstellen van kinderen. Daarom vroeg hij of er een uitzondering kon worden gemaakt. Daar wil het COA niet aan beginnen. Die stelt dat zij een sociaal netwerk hebben in Breda en Antwerpen waar zij een beroep op kunnen doen. Inmiddels is de woning in Sint-Annaland al naar een ander asielzoekersgezin gegaan.

Door: Nationale Horecagids