Asielzoekers mogelijk tijdelijk opgevangen in Van der Valk Hotel Volendam

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Al enkele maanden zijn het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Van der Valk Hotel in Volendam in gesprek over de mogelijke huisvesting van ongeveer 140 asielzoekers. Veertig van hen zijn alleenstaande jongeren, ook bekend als ‘minderjarige alleenreizende vreemdelingen’. Pasgeleden zijn hierover geheime brieven van de gemeente Waterland vrijgekomen, waarin het COA de gemeente verzoekt om medewerking te verlenen aan de opvang van vluchtelingen in het hotel vanaf 10 maart dit jaar. dat meldt Regio Purmerend.

Omdat de streefdatum van maart onhaalbaar is, werd deze verschoven naar oktober. In de brief benadrukt het COA de urgentie van de opvang en dat de druk hierop nog steeds erg hoog is. Het sluiten van tijdelijke opvanglocaties, soms een korte looptijd, een verhoogde instroom en vertraagde uitstroom zorgen voor grote uitdagingen binnen het COA.

Er zijn ook kwetsbare mensen onder de vluchtelingen, zoals minderjarige alleenreizende vreemdelingen (AMV’ers) en gezinnen met kinderen. Het COA schrijft dat deze groepen dringend behoefte hebben aan een opvanglocatie.

Hotel- en accommodatieregeling

Er moet nog wel goedkeuring worden gegeven voor de plannen, stelt de gemeente. Het hotel wordt dan namelijk gebruikt voor andere doeleinden dan in het bestemmingsplan. Daar moet wel toestemming voor worden gegeven. Echter zal de gemeente geen rol spelen in de afspraken tussen het COA en het hotel. Waar de gemeente wel afspraken over gaat maken is de communicatie richting de omwonenden en de vergoeding van kosten, bijvoorbeeld van ambtenaren die hier tijd in moeten steken.

Op het moment dat er vertraging zit in de huisvesting van vluchtelingen, kan een beroep worden gedaan op de hotel- en accommodatieregeling, oftewel HAR. Dan kunnen hotels en recreatiewoningen tijdelijk voor de huisvesting dienen.

Door: Nationale Horecagids